Winst met “end of day” handel.    

Terug naar index

.

Augustus-2005.

.

Lees ook even het stukje wat u vind onder de volgende link: convergentie/divergentie

.

Handelen met de RSI.

Onderstaand artikeltje laat zien dat via het consequent volgen van een TA indicator, in dit geval de RSI op een eenvoudige manier winst gemaakt kan worden op bijvoorbeeld de AEX grafiek.

Om het artikeltje kort te houden, is de combinatie van andere indicatoren met de RSI achterwege gelaten, hoewel dit in de praktijk vaak wel zal gebeuren om de winst te vergroten.

Om te laten zien dat TA ook vandaag de dag nog prima werkt, is de AEX grafiek van de laatste maanden als onderwerp gekozen.

Het voorbeeld hieronder laat de handel via end-of-day grafieken zien, maar intraday handel kan op dezelfde wijze, zij het via een iets gewijzigde instelling van de indicator

****

End of day handel, is daar nu wel of geen winst mee te halen ? 

We gaan dat eens even bekijken in onderstaand artikeltje.

 

U kent ze vast ook wel, die mensen die de hele dag achter het computerscherm zitten tijdens de beurs uren.

Geen tick van de koers willen ze overslaan, om maar geen winst te missen.

Grote posities worden ingenomen om op die wijze van kleine fluctuaties te kunnen profiteren, en constant is men in de weer met diverse indicatoren om te zien of ze de posities weer moeten wisselen of toch nog even moeten aanhouden.

Zulke intraday handel is een zware aanslag op de geestelijke en mentale gezondheid, een erg groot percentage van zulke intraday handelaren redt het dan ook niet, en is na een aantal jaren letterlijk opgebrand, het is een manier van handelen die maar voor echt weinigen is weggelegd, ruwweg 80% faalt.

Maar, is dat nu wel nodig de hele dag achter dat scherm te zitten om wat te kunnen verdienen op de beurs?

Nee, dat is het niet, er zijn veel voorbeelden te vinden in mijn directe omgeving van mensen die rijk worden op de beurs, en absoluut niet van plan zijn om de hele dag achter dat scherm te zitten, en dat dan ook niet doen.

 

Dan is er ook een groep handelaren, die voor elke indicator uitzoeken hoe deze het beste had gepresteerd de afgelopen dagen/weken bij een bepaalde instellingen, die instellingen continu lopen te wijzigen, en er elke week weer achter komen dat ze net de verkeerde instellingen voor deze week hebben gebruikt. Er zijn zelfs software programma’s op de markt die dat voor je kunnen doen, en ook die komen elke week met een andere instelling naar voren die je had moeten gebruiken, vooral dat woordje “had”!

 

Elke keer een andere instelling voor een gebruikte indicator is funest voor je winst ontwikkeling. Het is met een indicator net als met je oude auto, je moet hem leren kennen, en dat lukt niet als je elke week een andere auto hebt. Als je jouw auto al tien jaar rijdt, dan ken je hem van binnen en van buiten, je kent alle “ins and outs”, het moet gek gaan als je er niet mee thuis komt (vier keer starten, effe rammelen aan het stuur en hij loopt ;-))

De beste instelling van een indicator ligt rond de helft van de cyclus lengte, dus als instelling gebruiken we een waarde rond de helft van de cyclus waarop we willen inspelen of we gebruiken een Fibonacci getal;  Ik zal wel een keer in de Gann uitleg laten zien dat dit belangrijk is omdat het nu eenmaal een onderlinge relatie heeft.

Een kleine afwijking daarvan kun je toepassen als de markt die je wil bespelen “afwijkt van het gemiddelde” maar het beste is daarna die indicator instelling niet meer te wijzigen (tenzij je eerste instelling aantoonbaar verkeerd is natuurlijk).

Door constant met dezelfde indicator met dezelfde instelling te werken, leer je wanneer deze niet betrouwbaar is in bepaalde situaties, en hoe deze dan afwijkt, en hoe je daar dan op in kan spelen, je leert de “ins and outs” van die indicator, je kan er op het laatst “mee lezen en schrijven”.

Het zal een betrouwbare indicator worden voor je handel en wandel op de beurs.

 

En dan denk je bij een te gebruiken indicator misschien aan de meest exotische indicatoren en instellingen, hoe exotischer de naam, des te beter zal ie wel zijn.

 

Nou, volstrekt overbodig al die poespas, en dat aantonen was één van de redenen die leidde tot het schrijven van dit stukje.

 

Ik wil in dit stukje gewoon even laten zien, dat de meest eenvoudige indicator die je maar kan bedenken, bij juist gebruik, "garant" staat voor een leuke winst, of de markt nu stijgt of daalt, waarbij ik ook even laat zien wat één van zijn eigenaardig heden is,  net als de sleutel die je na in het slot van de voordeur gestoken te hebben, ietsje terug moet trekken voordat je hem rond kunt draaien,  ŕ  de “ins and outs”.

 

Wat is nu die geweldige indicator, wel simpel de RSI.

Wat is nu die “geheime” instelling, wel: simpel de helft van de maancyclus dus 14

Dus, we werken met de RSI-14.

Nu denkt u vast, ik haak af, zoiets simpels kan vast geen winst opleveren, laat staan als je alleen aan het eind van de dag even naar de koers hoeft te kijken.

 

Lees dan toch even het onderstaande stukje, misschien dat dit stukje uw mening zal veranderen.

 

Eerst even: wat is de RSI?

De naam is verwarrend, “relatieve sterkte index”, en dan wel door het eerste gedeelte ervan, je denkt dan al snel aan het vergelijken van diverse markten onderling.

Ís niet zo.

De RSI is ontwikkeld door Dhr. Welles Wilder, en later werden er diverse toepassingen aan toegevoegd door Dhr. Andrew Cardwell, veel is daarover te lezen op het internet, dus ik ga dat niet verder uitleggen.

 

De RSI is een indicator die gebruikt kan worden voor signalering van extreme koers uitslagen, trendanalyse, trendbepaling, divergentie en convergentie, koersdoel verwachting enzovoorts.

 

Dit brengt me gelijk even op het volgende, als u een indicator wilt bestuderen, zoek dan tekst en uitleg in het werk van de ontwerper van die indicator, want wat er daarna verder in de literatuur over zo’n indicator verschijnt is vaak "treurig", en dat niet alleen wat betreft de RSI.

 

Datgene wat de meeste van uw weten over de RSI is vaak alleen de kreet “overbought” en “oversold”, en sommigen hebben zelfs de kreet negatieve divergentie al wel gezien.

 

Onderstaande grafieken gaan daar iets verandering in brengen, en het mooie is dat elk willekeurig grafieken programma daar mee kan werken.

 

Het eerste wat we nu doen, is het verwijderen van die compleet onbruikbare lijnen die liggen op 20/80 of 30/70 in uw programma, ŕ weg ermee.

We kiezen als instelling de halve maancyclus -lengte, dus 14

Pakken we dan een meerjaren grafiek van de AEX met de RSI-14 eronder geplot, dan krijgen we het volgende plaatje:

Grafiek A:

 

Boven in de grafiek ziet u de koersdata, weergegeven door koers bars  en onderin de grafiek ziet u de RSI-14

U ziet dat de 30/70  en/of 20/80 lijnen zijn verwijderd.

 

En dan denkt u misschien, hoe haal ik winst uit die spaghetti ?

 

Laten we daarvoor maar even inzoomen op de grafiek:

 Grafiek B:

We zien in deze grafiek de RSI-14 wat duidelijker, er lopen ook twee gemiddelden doorheen, een snelle (paars) en een langzamer gemiddelde (groen).

Ook ziet u dat er twee horizontale lijnen zijn getrokken, een blauwe en een oranje welke dienen als steun/weerstand lijnen voor de RSI

.

Die twee lijnen, de blauwe en de oranje zijn absoluut geen lijnen die overbought of oversold aangeven.

Het zijn lijnen die door Cardwell in de RSI grafiek van Wilder zijn geplaatst.

De oranje lijn is de steunlijn die de steunzone aangeeft in een uptrend, en de blauwe lijn is de weerstandlijn lijn die de weerstandzone aangeeft in een downtrend.

Let op dat u leest:  steunzone of weerstandzone. Het is namelijk een iets breder gebied, niet een dunne lijn. U zult dan ook in de literatuur grafieken tegenkomen, die soms twee dunne lijnen iets uit elkaar getekend hebben, of gewoon een brede lijn hebben neergezet.

Ik houd het in deze grafieken even op een enkele lijn, waarvan u dan nu weet dat u die niet onder de loep moet bekijken, de RSI lijn mag er iets doorheen gaan of er iets bovenblijven.

 

Ik wilde voor een verdere uitleg even inzoomen op het gedeelte van de grafiek over de laatste maanden, en wel vanaf april.

Tevens zet ik de bar-grafiek even om naar een candlestick grafiek.

Grafiek C:

We nemen even aan dat we op het moment waar dit verhaaltje begint nog geen positie hebben, we hoeven dus niets af te sluiten, maar we wachten op een mooi instap moment.

U ziet dat er even een indicator bij is gekomen onder in de grafiek, maar deze verdwijnt zo weer ;-)

De koers zet rond 20 april een bodempje in de grafiek neer, en ruim een week later een lagere bodem.

De RSI-14 bevestigd deze lagere waarden, maar de indicator eronder plaatst bij de tweede bodem in de koersgrafiek, een hogere bodem. Ik heb dat even weergegeven door middel van twee verticale rode lijnen, en een dikke blauwe lijn onder de bodems.

Dit verschijnsel, waarbij de koersgrafiek lagere bodems plaatst, en de indicator hogere bodems wordt bullish divergence genoemd, en is een waarschuwing dat de dalende trend op zijn einde gaat lopen, een indicatie die vaak optreedt in de vijfde golf van een Elliott golftelling (hoofdgolf of subgolf).

Hier ziet u tevens een vervelende eigenschap van de RSI14 , namelijk dat deze eigenlijk de dalende trend bevestigd door ook een lagere bodem neer te zetten, maar de onderste indicator houdt ons op het juiste pad. Ik kom daar nog op terug.

Divergentie kan lang aanhouden, en is dus geen reden om direct aan te nemen dat de trend gaat draaien, we kunnen daar dus geen posities aan vast binden, het geeft ons alleen even een signaal dat we alert moeten zijn.

.

Toevoeging per 08-03-2008 naar aanleiding van e-mail:

De indicator onder in grafiek C betreft de CompositeIndex van Mev. Brown. De code voor deze indicator treft u aan op de indicatoren pagina op deze site, bereikbaar via het hoofdmenu.

Oké, we halen de onderste indicator even weg, en kijken weer naar de grafiek, om een mooi instap moment te gaan bepalen.

Grafiek D:

We zien dat de koers na het bodempje op 29 april gaat stijgen, en de vraag rijst of we moeten instappen.

Dat doen we dus even niet.

De RSI zit nog steeds in het bearische gedeelte van de grafiek (onder de blauwe lijn), en de stijgende koersen kunnen een correctiegolfje zijn in de voorgaande dalende trend, waarna de koers weer fors onderuit kan gaan.

De Elliott telling gaf op dat moment namelijk zowel de mogelijkheid van een geplaatste correctiegolf (voorkeur) als de mogelijkheid van een impulsgolf waarna de koers fors verder onderuit zou kunnen gaan (alternatieve telling).(Deze grafiek is geplaatst aan het einde van dit artikeltje).

We wachten dus rustig af.

De koers stijgt verder naar punt A waarbij deze inmiddels door de beide gemiddelden is gestegen, maar de RSI is nog steeds in negatief gebied.

Toen ging de koers weer even dalen, punt B, en NU moeten we OPLETTEN !

De vraag is namelijk of de daling van de koers doorzet en de indicator verder door de oranje lijn daalt of dat deze weer gaat stijgen en ervoor zorgt dat de oranje steunlijn in de RSI gerespecteerd wordt.

De slotkoers van 11 mei, punt B, zorgde er precies voor dat de indicator bij punt B op de oranje steunlijn zone belandde, en de vraag die 's-avonds bij het bekijken van de grafiek ontstond is dus of de RSI nu verder daalt, of hier vandaan  weer opveert.

Dan antwoord weten we op dat moment nog niet, maar wel weten we dat dit een erg mooie instap gelegenheid kan worden  volgens de RSI-theorie, het kan namelijk een terugtest zijn van de oranje  lijn waar de koers op 6 mei doorheen is gebroken.

We zoomen even in op dit stukje van de grafiek.

Grafiek E:

De dag-candle van 11 mei is een omgekeerde hamer, een candle die kan wijzen op een koersomkeer.

Het laagste punt van de dag ligt op 352,43

De RSI is blijven steken op de steunzone van de uptrend in de RSI (oranje lijn).

We besluiten om in te stappen volgens de basis regels van Gann swingtraden --> en dan puur basic --> dus we stappen in en  leggen de stop op 352,43 en dat instappen gebeurt dan bij end of day trading rond de volgende openingskoers --> 353,9 (we handelen in dit voorbeeld puur-basic, dus vergeten "lost motion " en al die andere ellende ;-).

Elliott analyse volgers zullen hier de instap in een derde golf herkennen, ongeacht of dit nu een derde golf van een impulsgolf is, of de derde golf van een correctiegolf a-b-c-.

Op dinsdag 17 mei zien we dat de koers eigenlijk zijwaarts gaat, we zijn nog steeds niet stinkend rijk geworden met onze inleg, maar ook niet uitgestopt, en de gemiddelden maken een positieve kruising bij punt P in de RSI.

Alsof de beleggers hebben gewacht op die kruising, we zullen het wel nooit te weten komen, maar de dag erna schoot de koers omhoog.

U ziet wel, na het instap signaal is er vaak nog tijd genoeg, vaak --> niet altijd, so: don't hurry ;-)

We zien in grafiek E dat de RSI vlot stijgt tot boven het weerstand niveau: "negatieve trend RSI"  (blauwe lijn).

De koers is meegestegen, en dat is dan mooi meegenomen ;-)))

En dan zien we op 31 mei (nog net zichtbaar rechts in grafiek E ) dat de RSI ineens weer op de blauwe weerstandlijn is aangekomen, waarvan we nu hopen dat het als steunlijn dienst zal gaan doen.

Onze actie daarop voor de volgende dag is weer vrij simpel, een hogere opening houdt ons in positie (volgens Gann swing trading rules), en aan het koersverloop ziet u dat de koers daarna weer steeg.

Niets aan de hand dus ;-))

We schakelen weer even over naar een uit gezoomde grafiek,-->  het vervolg na eind mei.

Grafiek F:

Die test van de blauwe lijn, eind mei, zien we herhaald bij E en F

Even een opmerking, bij situatie D, E en F, gaan in principe dezelfde regels op als bij situatie B in grafiek E.

Er zijn dan ook handelaren die in zulke posities bijkopen volgens de regels van Gann trading, maar ik laat dat hier even onbesproken, in feite verloopt dit hetzelfde als bij situatie B in grafiek E. ( we houden het basic)

.

U ziet natuurlijk dat ik in grafiek E even de candlestick grafiek vervangen heb door een End-of day grafiek, een slotkoersgrafiek.

Waarom heb ik dat nu gedaan, simpel --> we handelen tenslotte end-of-day,

Neem nu 07-Juli, een tragische dag veroorzaakt door geestelijk gehersenspoelde personages --> Londen.

Je zal maar intraday trader zijn, en met knikkende knieën,klapperende billen en knarsende tanden achter je scherm zitten ... ;-))

Die traders kopen/verkopen/kopen op zo'n moment naar dat het een harte lust is --> pure paniek dus .. --> Binck/Alex en consorten zijn die traders nu nog dankbaar ... een betere binnenloper is er voor hen tenslotte niet.

Als end of day trader denkt u 's-avonds -->  waarom al die drukte, ik zie alleen maar een rimpeltje in de grafiek ;--))))

En dat klopt, je kan 07 juli amper terug vinden in de grafiek, u ziet dus dat zo'n slotkoers grafiek een mooie "smoothing" werking heeft.

.

We zoomen weer even iets uit op de grafiek, en trekken er even een lijntje bij.

Grafiek G:

In de RSI grafiek is er een paarse lijn bij gekomen, een steun/weerstandlijn. Deze lijn heeft op dat moment 4 raakvlakken, genummerd 1-4 en is dus aan te merken als een lijn waarmee rekening moet worden gehouden.

Op 4 Augustus gaat de RSI lijn door deze paarse steunlijn, en zakt door de twee gemiddelden die al enige tijd een convergerende werking hadden, de afstand tussen beiden werd steeds kleiner (ook dat is een signaal).

Ik zie dat als een eerste verkoop signaal  (zie punt Q in de grafiek)

Op 4 augustus laten de beide gemiddelden lijnen een "negative cross" zien, tweede verkoop signaal  (zie punt R in de grafiek)

Op 5 augustus is de RSI lijn door de blauwe lijn gedaald, het derde signaal  (zie punt S in de grafiek).

.

Mooi, het is dan weekend, een mooi moment om even een blik op je rekening te werpen, want ook dat moet je niet te vaak doen, omdat dan je beslissingen worden genomen door je saldo in plaats van door te kijken naar de grafiek, en dat werkt vaak averechts op wat je wilt.

.

Het weekend is voorbij, de maandag handel start en aan het einde van de dag kijken we weer even, en we zien in de slotkoers grafiek een slot welke een fractie hoger ligt dan die van vrijdag, en in de RSI grafiek zien we hetzelfde.

Tevens is de koers van vrijdag, en het hogere slot op maandag  daardoor precies op een weerstandlijntje in de koersgrafiek blijven steken.

Het lijkt er sterk op, dat de grafiek en de RSI indicator daar een bodempje wil gaan plaatsen, en dan zullen velen denken: "ach, zal wel een correctiegolfje in de dalende trend zijn" ; maar dan zien ze een belangrijk signaal over het hoofd !

Ik heb daar weer even een grafiekje van gemaakt ;-)

Grafiek H:

In de koersgrafiek en in de RSI grafiek zijn de letters F-G-H ingetekend, met een lijn er onder.

Indien nu de RSI op punt G een bodempje maakt, en de koers zet op punt G een bodempje neer ( we konden dat op maandag nog niet goed zien) dan krijgen we het verschijnsel dat de koersgrafiek op punt G een hogere bodem plaatst dan bij punt F  en op datzelfde ogenblik plaatst de RSI een lagere bodem op punt G dan bij punt F.

In de TA noemt men dat een "positive reversal", wat de verwachting schept voor hogere koersdoelen.

De RSI hangt daar ook een koersdoel aan: en wel (H-F)+G waarbij we de slotkoerswaarde uit de koersgrafiek nemen.

Dit wordt dan: (396,9-383,8)+391,3 --> 404,4  ;  een ritje van 13 punten gerekend vanaf punt G.

Tja, daar willen we graag een stukje van meepakken ;-)

We weten dat als de koers op dinsdag omhoog gaat dat er een bodempje staat in de koersgrafiek en in de RSI grafiek.

Als dan de koers op dinsdag hoger opent dan nemen we een  positie in en leggen de stop heel conservatief even op punt G ( 391).

De koers opende op dinsdag op 391,93, dus een positie werd ingenomen.

En nu dan maar lekker achterover gaan zitten, en wachten op die 404,4 ??

Dat zou ik maar niet doen, het is namelijk een koers-DOEL, en een doel daar werk je naar toe, maar je hebt nooit de zekerheid dat je dat doel zal halen.

 

Dinsdag 9-augustus verliep goed en woensdag 10 augustus verliep nog beter.

Maar er verscheen toch op woensdag een waarschuwing in de RSI grafiek, de RSI lijn stopte exact onder tegen de paarse lijn, die nu voor de vijfde keer werd aangeraakt, en we weten nog van de vorige keren dat die lijn door de RSI gerespecteerd werd/wordt.

Vraag die dan op woensdagavond opduikt is, gaat de koers er doorheen en donderdag hoger, of is de weerstand van de paarse lijn te groot?

Een regeltje wat ons dan natuurlijk ook onmiddellijk te binnenschiet, is een basis regeltje uit Gann swingtrading, en wel: "dat wanneer de koers op het hoogste punt van de dag sluit, en de volgende dag lager opent en niet meer boven de hoogste koers van de dag ervoor uitkomt, dit een indicatie is dat er een weerstandzone opgebouwd gaat worden rond die waarde of dat er een mogelijke change in trend voor de deur staat.

In de Engelstalige tekst staat er: "Following a prolonged move up in terms of price and time, or when the market is trading near a historically high level, the market will often have an expanded range bar up and settle on the high or within one or two price units of the high. The next period the market opens lower and never trades over the close of the high day. This action does not change the trend, but is a strong sign the market is getting ready to change trend or build a resistance zone".

En aangezien Gann niet gek was, kunnen we daar dan beter even rekening mee houden ;-))

Op woensdagavond dus twee overdenkingen, een slot tegen het hoogste punt van de dag met in het achterhoofd het Gann regeltje, en een slot van de RSI tegen de paarse lijn aan.

We besluiten daarom op woensdagavond het volgende: indien de koers donderdag lager opent, sluiten we  de omhoog gerichte posities en nemen een positie in die is gericht op koersdaling.

De koers opende donderdag lager, en de daling kreeg vrijdag een vervolg.

Hier stopt mijn verhaaltje.

.

Nu hoor ik al stemmetjes opduiken die vertellen:  je kan het lekker vertellen zo achteraf, en inderdaad heb ik dit verhaal dit weekend, dus achteraf geschreven. Echter ik heb diverse collega's e-mail gestuurd waarin ik regelmatig de signalen die ik zag opduiken vermeld heb, en die kunnen bevestigen dat er op deze wijze wordt gehandeld.

.

De reden van schrijven van dit verhaal is om te laten zien, dat er met een eenvoudige indicator zoals de RSI met een standaard instelling op 14, en met behulp van eenvoudige basis regels prima gehandeld kan worden op de beurs, ook als je overdag geen tijd hebt en afwezig bent wegens werkzaamheden.

Natuurlijk is er met intraday handel meer te verdienen, mits je de benodigde discipline op kunt brengen, maar dan zul je toch fors wat meer punten moeten verdienen dan dat er met deze manier van werken wordt behaald, immers met deze manier van werken besteed u 's-avonds een twintig minuten aan de beurs, en die mensen zitten ruim acht uur achter het scherm ...

.

Handel ik volledig naar deze methode van werken? Nee, ik combineer het met nog andere technieken, Gann, Fibonacci en Elliott analyse, maar dat is niet voor iedereen weggelegd, ik probeer op die wijze nog van tussenliggende ritjes gebruik te maken.

Daarom heb ik voor u nog iets anders, een hulpmiddeltje om in het achterhoofd mee te nemen bij moeilijke beslissingen,  als u 's-avonds twijfelt aan wat er de volgende dag gebeuren moet.

Ik hem het even onder de volgende grafiek geplot.

Grafiek K:

Ook weer een indicator die gewoon in elk grafieken programma aanwezig is, echter wordt hij vaak in de koersgrafiek geplot in plaats van eronder, en dat vind ik minder mooi, de grafiek wordt rommelig en het effect gaat een beetje verloren.

Zodra deze indicator een uiterste waarde bereikt, de blauwe lijn of de oranje lijn, dan moet u uit kijken naar een eventuele mogelijkheid dat de koers een omkeer maakt. We zitten in een stijgende trend, RSI boven de oranje en zelfs blauwe lijn, dus let ik op de bodems.

Wat is dit voor indicator, met welke instelling?

De instelling is een Fibonacci getal, en de naam van de indicator daar maak ik een kleine prijsvraag van, voor diegenen die info hebben aangevraagd per email ;-))

De eerste drie inzendingen met het juiste antwoord krijgen van mij een boek toegestuurd waarbij men mag kiezen uit: "Elliott wave principle" of Conquer the crash" beide geschreven door R. Prechter Jr. 

Oplossingen kunt u sturen naar Jan@jstas.com

De oplossing geef ik wel een andere keer in een ander verhaaltje.

.

Dan het theoretisch aantal AEX punten wat is behaald in bovenstaande periode volgens deze methode, met een minimum aan provisie kosten.

De positie is geopend op een koers van 353,9 (grafiek E)

De positie is weer gesloten op punt Q, R, of S. We zullen voor dit voorbeeld de ongunstigste voorwaarde nemen, en dat is na punt S op een koerswaarde van 392,15 (mensen die meerdere indicatoren gebruiken zijn al eerder uitgestapt op een hogere waarde).

Winst in dit geval 392,15 - 353,9 --> 38,25 punten

Ingestapt voor het volgende ritje werd op 391,9  en verkocht werd op een koers van 399,7  (opening van donderdag) wat een winst oplevert van 399,7 - 391,9 --> 7,8 punten

Winst in deze maanden: 38,25 + 7,8 --> 45 punten.

(deze waarden zijn theoretisch, in de praktijk zullen deze iets afwijken doordat u niet in staat bent om op de openingskoers te kopen/verkopen, het heeft echter geen zin de desbetreffende transacties er bij te zoeken, verder is geen rekening gehouden met de extra winst die kon worden behaald door bij de punten D, E en F bij te kopen)

*

*

Ik wil als waarschuwing even meegeven, dat de RSI af en toe onbetrouwbare signalen afgeeft. Een voorbeeldje daarvan heb ik al gegeven onder grafiek C.

Het werken met de RSI alleen is dus niet volledig betrouwbaar, er zal nog een andere indicator aan toegevoegd moeten worden, waarbij u met een combinatie van beiden zult moeten werken om betrouwbare signalen te verkrijgen.

*

Verder even over de in dit verhaal gebruikte stop net na een ingenomen positie, vaak wordt daar iets anders meegewerkt, om de fluctuatie van de dag op te vangen, ik werk dan altijd met wat men noemt "lost motion", dit om onnodig uitstoppen van de positie te voorkomen. Ik leg dat in een ander verhaaltje wel een keer uit.

*

Dan even over het koersdoel zoals vermeld in de tekst onder grafiek H; deze doelberekening heb ik daar uitgevoerd om te laten zien dat het mogelijk is om met de RSI ook koersdoel berekeningen uit te voeren.

In de praktijk voegen we daar koersdoel bepaling door middel van FIbonacci -clusters en Gann -clusters aan toe.

Ik heb dat voor de eenvoud van het verhaaltje, en de lengte ervan, nu weggelaten.

*

Was dit nu alles wat er te vertellen is over bovenstaande grafieken? Nee, er zit nog veel  en veel meer aan signalen in verwerkt, ik wilde echter alleen een eenvoudig overzicht geven, ook om het verhaaltje kort te kunnen houden.

*

Laat even weten per mail wat u van het verhaaltje vindt, dan weet ik voor de toekomst of ik er vaker eentje mag schrijven.

Opmerkingen zijn welkom, mits onderbouwd.

Mailadres: Jan@Jstas.com

 

Een eerder geschreven artikeltje vindt u onder deze link.

 

Als volgend artikel zit ik denken aan de RSI in combinatie met Elliott analyse.

 

Vriendelijke groet,

 

 

Terug naar index.

 

Disclaimer: Bovenstaande zijn slechts ideeën, verwachtingen en hersenspinsels. Ze hoeven dan ook helemaal niet te kloppen met de werkelijkheid. Handelen met deze gegevens op de beurs is derhalve voor eigen risico, en wordt afgeraden. U kunt daarbij al uw geld verliezen, en meer dan dat !!

 

.

Hieronder vindt u de grafiek met de Elliott telling erin waarvan melding wordt gemaakt in de tekst onder grafiek D.