Het Klokje

17 juni 2009

Copyright 1995-2009, JacquesOATU - All rights reserved


Disclaimer
De samensteller van deze analyses neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor uw beleggingsactiviteiten met als basis de beschreven analyses. Resultaten uit het verleden zijn geen enkele garantie voor de toekomst. Trading kent hoge risico’s. Handelen op de effectenbeurs doet u voor eigen risico en de samensteller(s) van dit commen-taar kunnen dan ook op geen enkele wijze aansprakelijk worden gesteld voor de resultaten die voortvloeien uit het volgen van aanbevelingen. Door gebruik te maken van de toegangscode voor deze webpagina stemt u hiermee in.



Zoals gisteren al in Het Klokje gemeld kreeg ik een e-mail met de navolgende tekst en de vraag of ik daarop wilde reageren.
Nu ben ik noch Warren Buffett, noch een andere pundit die in onderstaand artikel wordt genoemd.
Ik kan wel een verwachting aangeven die Socionomics is gericht (Wil je daar meer over weten dan is via Amazon.com het volgende boek te bestellen: Socionomics, The Science of History and Social Prediction by Robert R. Prechter, Jr.)

Warren Buffett is "bijna zeker" dat de maatregelen die de centrale banken nemen vroeg of laat onbedoelde gevolgen zullen hebben. Zoals inflatie.
Jim Rogers verwacht een "inflatie holocaust". Hij sluit zelfs niet uit dat de S&P500 maal vijftig kan gaan indien hyperinflatie toeslaat. Helaas zal het uitgedrukte zijn in een waardeloze valuta. Zijn voorkeur blijft dan ook naar grondstoffen uitgaan waar het behoud van de koopkracht gegarandeerd is.
En Mark Faber is "100% zeker" dat hyperinflatie zal toeslaan in de VS.

We hebben hier te maken met 3 ervaren superbeleggers die stuk voor stuk in de meest sterke termen waarschuwen voor inflatie ... en zelfs hyperinflatie!
Het is niet vaak dat iemand als Faber zegt 100% zeker te zijn. Als belegger ben je zelden zeker. Dat bestaat eigenlijk niet op de beurs. Maar zowel Buffett, Rogers als Faber lijken niettemin overtuigd van hun gelijk.

De econoom Milton Friedman leerde ons dat inflatie steeds een monetair fenomeen is. Hoe meer de geldhoeveelheid stijgt, hoe sterker de inflatie. Een stijgende geldhoeveelheid leidt volgens Friedman altijd toch inflatie. ALTIJD!
Misschien daarom dat onze superbeleggers nogal zeker zijn van hun stuk?
Want de geldhoeveelheid is in het voorbije jaar zomaar eventjes verdubbeld.
Nu en dan hoor je bepaalde economen of "experts" wel eens pleiten voor inflatie. Een beetje inflatie zou de loodzware schuldenlast van bepaalde landen wat kunnen verlichten, lees je dan.

Ze beseffen duidelijk niet dat er weinig zaken destructiever zijn dan inflatie. Het haalt de economie compleet onderuit , verarmt de bevolking en zorgt voor een compleet wantrouwen.
Bovendien bestaat er niet zoiets als "een beetje inflatie". Het is niet dat je als centrale bank het inflatiepercentage kan bepalen. Indien de bevolking doorkrijgt wat je probeert te doen, schiet de omloopsnelheid van het geld de lucht in en kom je in een oncontroleerbare situatie terecht.
Hyperinflatie ontstaat vooral op het moment dat de mensen hun vertrouwen verliezen in papiergeld en dit zo snel als ze het in handen krijgen, wensen om te zetten naar zaken waardevaste activa (zoals goud, vreemde valuta, grondstoffen, ...)
Hyperinflatie, zo lezen we op Wikipedia , kan ontstaan wanneer de centrale bank van een land geld creëert dat niet in verhouding staat tot de daadwerkelijke groei van het land.

Wat heeft de Federal Reserve gedaan in de afgelopen 12 maanden? De geldhoeveelheid verdubbeld terwijl de economie krimpt. Een schoolvoorbeeld van de gehanteerde definitie!
Wat zouden de eerste signalen kunnen zijn die wijzen op een toenemend gevaar voor inflatie? Waarschijnlijk zullen eerst de grondstoffen beginnen stijgen. De dolar zal verzwakken. En de lange termijn rente begint op te veren.
In de afgelopen maanden ging olie van $34 naar $73 ... daalde de dollar een kleine 20% tov. een aantal wereldmunten ... en steeg de lange termijn rente van 2,5% naar 4,71%.
Ik zou bijna zeggen dat de voortekenen aan duidelijkheid niets te wensen overlaten.

Tot zover de e-mail.


Begin maart was de tijd dat Het Klokje aangaf dat de 1e neerwaartse golf van de C-golf in de bear markt ten einde was en dat een corrigerende 2e golf een flink deel van de neerwaartse beweging zou corrigeren.
Juist in een bear markt van de huidige orde moet worden verwacht dat alle markten zich op eenzelfde wijze gaan gedragen. Niet allen in hetzelfde tijdschema, wel in het algemene beeld.
De afgelopen maanden is de AEX met ruim 20% gestegen ten opzichte van de neerwaartse beweging vanaf midden juli 2007 naar maart dit jaar, de S&P is zelfs 40% gestegen, de Dollar daalde met ruim 12,5% maar stijgt nu weer, grondstoffen zoals o.a. olie stegen vanaf maart mee omhoog en van de economie wordt gezegd dat er tekenen zijn dat ze zich aan het herstellen is.

Prechter stelt in zijn boeken over Socionomics dat dit optimisme die de diverse markten omhoog drijven veroorzaakt wordt door de grotere beschikbaarheid van “crediet” die o.a. door Rijksoverheden in de markt wordt gepompt.
Het is dan ook verbazingwekkend om inderdaad al de “geloofszaken” terug te zien die ook golden tijden de periode voor september 2000 en gedurende de periode tussen begin 2003 en midden 2007 namelijk: “de bullmarkt is weer terug en nu is het moment om weer in de markt te stappen”, inflatie is de belangrijkste bedreiging, de voorraad olie is eindig dus de prijsstijging is gerechtvaardigd, onroerend goed zijn langzamerhand echte koopjes geworden en de economie gaat weer een periode van grote groei doormaken.

De kracht van de Primary 2e golf (de golf die op dit moment actueel is) is dat het voor investeerders en economen de onderliggende kracht is om zeer positief te worden maar met grote kracht te waarschuwen voor inflatie.
De afgelopen tijd heb ik een aantal artikelen gelezen van bekende en wereldwijd gerespecteerde financiële deskundigen dat bijvoorbeeld de Dollar een fase van “hyperinflatie” is ingegaan. Uiteraard zijn deze meningen door mindere goden opgepakt en wijd verspreid (zoals ook het artikel zoals hierboven afgedrukt).
In mei en juni zijn artikelen verschenen op veelal finance.yahoo.com dat:

Het Klokje, en met het Klokje een aantal andere EWP analisten, zijn van mening dat niet inflatie het gevaar is maar “deflatie”.

(Wikipedia: Deflatie of waardevermeerdering van het geld is in de economie het verschijnsel dat het algemeen prijsniveau daalt. Dit betekent in de praktijk dat - bij wijze van voorbeeld - een product dat op een gegeven moment 1 munteenheid kost, na een jaar 0,95 munteenheid kost (of in geval van ernstige deflatie bv. 0,1 of 0,01 eenheden).
Bij deflatie groeit de koopkracht (ervan uitgaande dat de lonen gelijk blijven of stijgen, of, theoretisch, in ieder geval met een kleiner percentage dalen dan het percentage deflatie) en dit is daarom het tegenovergestelde van inflatie.
Analoog aan het gegeven dat inflatie = geldvermeerdering geldt dat deflatie = geldvermindering, in verhouding tot de hoeveelheid goederen. Dit kan bijvoorbeeld optreden door productverbetering, waardoor men "meer waar voor hetzelfde geld" krijgt.

Het lijkt dat dit een gunstig effect op de economie zou moeten hebben, maar deflatie kan zeer schadelijk voor de economie zijn, omdat consumenten hun bestedingen zullen uitstellen: over een jaar kunnen zij immers meer kopen voor dezelfde hoeveelheid geld.
Bij deze platitude dient men wel alle omstandigheden in aanmerking te nemen, voor men tot een oordeel komt. Er zijn namelijk ook economen die wijzen op de productverbetering -een vorm van deflatie, omdat men een beter product voor hetzelfde of minder geld krijgt-, die wel degelijk mensen tot kopen overhaalt. Zo verbeteren fabrikanten de computers continu en toch stellen mensen de aanschaf ervan echt niet (lang) uit. De bedrijven zullen nu hun prijzen nog meer moeten verlagen om hun klanten te behouden. Hiermee is de indruk van de consument bevestigd: wachten loont. Ze zullen hierdoor nog langer wachten op nog lagere prijzen: een negatieve spiraal is geboren. Gevolg hiervan is echter dat de omzet van bedrijven verder terugloopt, waardoor zij in de problemen kunnen komen. De deflatie heeft ook invloed op de conjunctuur.

Een ander effect van deflatie is dat de reële rente stijgt: de schulden moeten immers nominaal afgelost worden, dus met een geldbedrag dat door de deflatie reëel meer waard is geworden dan op het moment dat de schuld werd aangegaan. Aangezien de nominale rentestand niet lager kan worden dan nul, is er een absolute grens voor het stimuleren van investeringen door verlaging van de rentestand en kan het rente-effect van oplopende deflatie niet onbeperkt worden gecompenseerd.
Uiteindelijk kan de economie op deze wijze in een recessie terechtkomen. Soms kan het verschijnsel zelfs leiden tot een totale economische ineenstorting: een berucht voorbeeld is de Grote Depressie vanaf 1929. Een veel gematigder variant van het scenario heeft zich voltrokken in Japan, dat vanaf de jaren 80 gedurende langere tijd deflatie kende.

Om deze reden wordt meestal geprobeerd deflatie te voorkomen. De instantie (regering of centrale bank) die het uitgeven van geld beheert, en daarmee het monetair beleid voert, streeft veelal naar het handhaven van een lage inflatie, het tegengestelde van deflatie.
Het grootste risico wordt gelopen wanneer de rente al laag is: de oplopende besparingen door bestedingsuitstel kunnen dan niet tot een nog lagere rentestand leiden, het normale evenwichtsmechanisme.

Deflatie is minder zeldzaam dan algemeen wordt aangenomen. De Britse econoom Roger Bootle schreef hierover het boek “The Death of Inflation” (1997, ISBN 1857881486). Hij heeft de prijsontwikkeling in Groot-Brittannië onderzocht vanaf 1264. En concludeert dat 97% van alle Britse inflatie in de onderzochte periode heeft plaatsgevonden sinds 1940. Inflatie is volgens hem de uitzondering die de regel bevestigt.

We zien op dit moment dat goederen goedkoper zijn (niettegenstaande de huidige Primary 2e golf correctie) dan een een half jaar geleden met een voortgaande neerwaartse trend door de analyse van Het Klokje geanalyseerd.




We zien eveneens dat overheden overheidsgeld aan het spenderen zijn die haar gelijkheid niet kent. Het opkopen van schatkistpapier door die overheden is een poging om de rentestand laag te houden, het tegendeel gebeurt; de rentestand loopt op.

Ten tijde van de top in “commodities” in 2008 werd iedereen ervan overtuigd dat de inflatie sterk zou toenemen (grondstoffen werden o.a. veel duurder), valuta's waren instabiel (de Dollar daalde zelfs naar een dieptepunt – zie grafiek hierboven) en de renteverlagingen naar veelal bijna 0% kon niet anders betekenen dat daardoor de inflatie sterk zou toenemen.
Grondstoffen echter, door de oplopende prijs ervan, betekende een bescherming voor de investeerders en konden nauwelijks in waarde dalen.

Wel, we hebben het bijvoorbeeld aan de prijs van olie gezien, in acht maanden tijd viel de prijs ervan meer dan ooit in de geschiedenis is voorgekomen.
Maar ook andere populaire commodoties zoals koper, zilver, soja bonen e.d. Staan op het punt om aan een sterke daling te beginnen.
Zoals ooit de NASDAQ fondsen zijn deze commodities op dit moment nog nooit zo overkocht geweest.

Hoe dan ook, ik ben van mening dat de argumenten voor een hyperinflatie op dit moment geen hout snijden. Dat overheden, samen met eventueel de Centrale Banken, de inflatie naar normale verhoudingen kunnen terugbrengen is te hoog voor ze gegrepen. Vanaf begin 2008 worden er grote liquiditeiten in de markt gepompt door de Amerikaanse overheid, ruim een jaar is dat het geval voor de Europese overheden. In de periode juli 2008 tot en met maart 2009 schoot daardoor de markt niet omhoog maar daalde zo sterk als in de afgelopen 50-60 jaar nog nooit was voorgekomen.

Nu er een pauze is in de negatieve “social mood” en het moment in maart kwam dat een Primary 2e golf zich moest gaan ontwikkelen als correctie op de neerwaartse beweging vanaf 2007 denken vele dat die Overheids- en Centrale Bank maatregelen beginnen te werken en dat de economie het “ergste” heeft gezien.
Maar zoals bekend is een 2e golf altijd de golf van de hoop. We zien dat op dit moment; de twijfel zal de komende 6-8 weken in de actuele B-golf van de Primary 2e golf toeslaan maar de C-golf die dan voor de deur staat zal die hoop weer tot extremen brengen en het optimisme tot waarden tussen de 90-100% bulls aanwakkeren. In die tijd zal verdere deflatie toeslaan.
De lange termijn rente stijgt op dit moment al – niettegenstaande Centrale Banken de rente laag proberen te houden -, commodity prijzen dalen dus zal het dan, volgens dezelfde deskundigen van wie bovenstaande citaten zijn overgenomen, de aandelenmarkt wederom zijn waar de investeerder het best uit is en zullen commodities uit de gratie raken.

Tot zover mijn reactie. Reacties julliezijds zijn uiteraard welkom naar jacquesoatu@aol.com


Analyse van de AEX.

Wanneer de komende neerwaartse beweging karakteristiek zou verlopen dan betekent dat voor de komende 4-6 weken een daling van rond de 60 - 70% gerekend vanaf de opwaartse beweging vanaf de bodem op 9 maart naar de top op 3 juni.

In onderstaande grafiek is het mogelijk verloop van de Amsterdamse markt ingetekend.
Al naar de tijd verloopt zullen voor de belangrijke ijkpunten in het patroon voor het onderstaand patroon bevestigingen worden gevonden dan wel herijkingen plaats vinden.




Kort samengevat:
De koersbeweging van vandaag laat zien dat een verhoudingsgewijze sterke daling is begonnen en de markt afgelopen 3 juni een trendverandering is gestart.





Analyse van ING.

Een koersdoel van rond de € 5,35 – 5,40 is een karakteristieke daling voor de huidige B-golf. In onderstaande grafiek komt tot uiting dat op deze stand (5,34 – 5,39) de koers zowel een lengte van 162% van de Minute a-golf én de 50% lengte van de Intermediate A-golf heeft bereikt.

Een gebied waar dus een heel sterke weerstand zal liggen.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Analyse van de S&P.

Een kleine correctie zorgde vandaag voor een korte opleving gevolgd door een verdere daling naar 910,72 terwijl op dagbasis het niveau net boven de 900 (904,15) werd getest. Zondermeer een moment voor de bevestiging van een serieuze “trend reversal”.




Samengevat: Een verdere daling moet worden verwacht. De expiratie vrijdag kan de koersvorming verwarrend maken.





Analyse van de Euro versus Dollar

Zolang de Minute 2e golf top op 1,418 gehandhaafd blijft blijft de analyse bearish voor de Euro afgezet tegen de wisselkoers met de Dollar. De analyse verwacht dus een lagere koers van de Euro op de korte tot middellange termijn.

Volgens de EWP telling is op 3 juni een Minor 3e golf begonnen met als mogelijk koersdoel voor een bodem rond de 1,15-1,20.
Voor de Minuette of Minute 3e golf is een voorlopig koersdoel de pariteitsstand rond de 1,32-1,33.




Analyse van
Goud in Dollars

Een sterke weerstand ligt er rond de 892-907. Die weerstand kan dienen als bodem voor de Minute of Minuette 3e golf neerwaarts.





Analyse van de NIKKEI

De top van de C-golf is gezet. De neerwaartse doorbraak door de diagonale steunlijn is de bevestiging voor de C-golf top. De Nikkei is de komende 4-6 weken op weg naar het meest waarschijnlijke koersdoel voor de Intermediate B-golf.




Ook de JOATU Bull/Bear indicator heeft nu een bearish signaal gegeven. Bearish posities zijn verantwoord met een stop loss op 10000 (aangepaste stop loss).





(In het startmenu – het welkomstscherm van de site – via de rubriek service pagina vind je de oude “Klokjes” van de afgelopen weken. Zo kan je deze oude Klokjes nog eens teruglezen).

setstats