De Ichimoku Kinko Hyo grafiek

Een kort verhaaltje wat ik  Augustus2007  schreef over de Ichimoku Kinko Hyo grafiek als reactie op een vraag ervover op een website.
**

Dan liet ik afgelopen week de Ichimoku Kinko Hyo grafiek zien, in het kort cloud ofwel wolkgrafiek genoemd, waar ik nu even wat uitleg over geef.
Een mondvol voor een eenvoudige grafiek.
Waar komt die naam vandaan?
Ik zal even wat geschiedenis neerzetten en wat vertaling voor diegene waarvan het Japans wat is afgezwakt na het verlaten van de lagere school Wink)
De grafiek is ontstaan nadat er methoden werden gezocht om beter te kunnen werken met de bekende Japanse candlestick grafieken.
De Japanse candlesticks zijn een bedenksel van Munehisa Homma die leefde van 1724 - 1803 en leefde in het vroegere Edo, het tegenwoordige Tokyo.
Hij ontwikkelde de vele bekende patronen waarbij veel patronen met als opmerkelijke factor het getal 3, en waarbij hij ook vaak militaire termen in de naam verwerkte.
Ik zal er even een paar noemen met hun originele naam en onze westerse benaming:
Sanzan - three mountains - drie berg toppen - drievoudige top
Sanpei - three soldiers - meestal drie witte stijgende candles
Sansen - three rivers - drie rivieren - drievoudige bodem
Sankoo - three spaces - drie gaps
Sanpo - three laws
En zoals we verder nog hebben, "three Buddha ( kop-schouder) / three crows ( drie kraaien, drie opvolgende lange dalende candles) / Three-methods ( (drie methoden ) enzovoorts.
Maar, diegene die zich iets verdiept hebben in candlesticks komt dat wel bekend voor.
In de loop van de jaren dertig, net voor het uitbreken van de tweede wereld oorlog begon Goichi Hosoda met het toevoegen van moving-averages aan de candlestick grafiek, onder het pseudoniem Ichimoku Sanjin.
Jaren later werd dit nog weer "verbeterd"door Hidenobu Sasaki die er de naam Ichimoku Kinko aan mee gaf.
Hyo is de benaming voor bar-chart, de Ichimoku Kinko grafiek kan namelijk ook prima als bar-chart worden weergegeven.
.
Hoe is nu zo'n grafiek opgebouwd?
In de candlestick grafiek wordt een negendaags gemiddelde geplaatst, de Tenkan-sen ofwel Conversion Line.
Verder wordt er nog een 26 daags gemiddelde geplaatst, de Kijun-sen ofwel Base Line.
Gemiddelden lijnen werken vaak als steun/weerstand in de koersgrafiek, en zo is er nog veel meer te doen rondom gemiddelden, zoals de koers gaat altijd terug naar zijn gemiddelde lijn, en bij toepassen van gemiddelden geeft een kruising vaak een bevestiging van een koop of verkoop signaal, en als trendindicator natuurlijk, allemaal mooi spul voor een stukje daarover, maar nu effe niet.
Eén ding wil ik nog wel even vertellen over gemiddelden omdat dit belangrijk is in verband met deze grafiek, gemiddelden zijn niet bruikbaar in grafieken met een zijwaarts koersverloop, daar hebben we immers oscillatoren voor.
Wie mijn eerdere stukjes daarover heeft gelezen zal gelijk opvallen dat de Ichimoku Kinko Hyo grafiek dus een trend volgende grafiek is !
De cloud is opgebouwd uit twee lijnen, de ene lijn genaamd: "Senkou Span A" en de tweede lijn genaamd "Senkou Span B"
De "Senkou Span A" lijn wordt verkregen door de waarden van de Tenkan (MA-9) en de waarden van de Kijun ( MA-26) op te tellen en te delen door 2 en vervolgens 26 dagen vooruit weer te geven in de grafiek.
De "Senkou Span B" lijn wordt verkregen door de hoogste koerswaarde van de laatste 52 dagen op te tellen bij de laagste koerswaarde van de laatste 52 dagen en te som te delen door 2; waarna deze ook 26 dagen vooruit wordt weergegeven in de grafiek.
De ruimte tussen deze twee lijnen wordt de wolk genoemd, the cloud.
Dan wordt er nog een lijn in de grafiek geplaatst, genaamd de "Chikou Span" ; waarbij Chikou staat voor "lagging" ofwel na-ijlend.
Deze Chikou Span is eenvoudigweg de slotkoers van vandaag 26 dagen terug geplaatst in de grafiek.
Hieronder ziet u deze grafiek voor de AEX.

Figuur 4:



Bij het bekijken van deze grafiek moet u als basis nemen dat de wolk voor steun en/of weerstand zal zorgen.
Op plaatsen waar de wolk dun is is de kans groot dat de koers er doorheen zal gaan omdat de steun/weerstand op dat moment klein is.
Een dikke wolk geeft dus meer kans op steun, iets wat u bijvoorbeeld ziet in begin Juni, de koers zakt daar tot aan de wolk maar vindt in de wolk voldoende steun en veert weer op. Half juli was de wolk dun, en toen de koers weer daalde naar de wolk kon deze er gemakkelijk doorheen omdat de steun van de wolk gering
was.
En toch, wanneer u iets terugkijkt in de grafiek naar bijvoorbeeld tweede helft Maart, dan ziet u dat de koers door een dik gedeelte van de wolk heen stijgt zonder de minste aarzeling.
De grafiek klopt dus net niet lekker, hoe komt dat ?
Wel, de verklaring is eenvoudig, figuur 4 is getekend op basis van de originele instellingen, maar destijds had men een werkweek van 6 dagen ( de bazen waren daar heel blij mee Wink) ; terwijl we tegenwoordig een werkweek hebben van 5 dagen, en de vermeldde waarden zijn afgestemd op de Japanse beurs.
De te gebruiken waarden moeten dan voor onze beurs iets worden bijgesteld, en de volgende grafiek ziet u dan ook weergegeven met de waarden 10 en 20 voor de gemiddelden.
Figuur 5:



We zien dat de grafiek en het verhaaltje nu veel beter kloppen.
Eind Februari is de wolk dun en daalt de koers er gemakkelijk doorheen.
In de tweede helft van Maart is de wolk dun en stijgt de koers er weer gemakkelijk doorheen, en nadat de koers er toen doorheen ging en weer iets daalde vond deze steun omdat de wolk toen alweer dikker geworden was.
Hetzelfde zien we begin Juni, de koers daalde maar de wolk was vrij dik en bood zodoende prima steun.
Eind Juli zien we weer een dalende koers op de plaats waar de wolk dun is, en de koers ging er dan ook rap doorheen omdat er geen steun was, de "Senkou Span A" en de "Senkou Span B" lagen op elkaar, de dikte van de wolk was nul.
Let ook even op de paarse naijlende lijn, de Chikou Span.
Ook voor deze lijn geldt de weerstand en/of steun van de wolk.
.
Verder geeft de plaats van de koers ten opzichte van de wolk aan de koers in een bull-markt zit ( koten) of in een bear-markt ( gyakuten) , immers zit de koers boven de wolk dan schijnt altijd de zon en onder wolk is het somber.
Verder mag duidelijk zijn dat wanneer de koers zich op grote afstand van de wolk bevindt deze geen waarde heeft op dat moment.
.....
Tot zover.

Vriendelijke groet,

Jan ;)

Disclaimer: Bovenstaande zijn slechts ideeën, verwachtingen en hersenspinsels. Ze hoeven dan ook helemaal niet te kloppen met de werkelijkheid. Handelen met deze gegevens op de beurs is derhalve voor eigen risico, en wordt afgeraden. U kunt daarbij al uw geld verliezen, en meer dan dat !!
_________________