29-01-2010
Weer eens een echte ouderwetse winter dit jaar, je zou haast vergeten hoe een echte winter er ook al weer uit zag ;)
Dit weer doet me weer denken aan vroeger, gezellige tijden op het ijs enzovoorts.
*
Maar we leven in het nu, en in deze column schrijven we over de AEX index.
Laat ik even beginnen met een update van de Point&FIgure grafiek.
Grafiek 1:

De zwarte punt is zoals u wel weet de jaarovergang.

Hetlicht- paarse lijntje is een weerstand uit 2008 rond 344, en de koers klom daar 1,5 punt boven waarna de kracht op was.

We zien nu een daling weergegeven door de blauwe nullen en de volgende vraag is of deze steun gaat vinden op de eronder getekende lijnen.

In het tabelletje naast de grafiek staat nog wat data weergegeven.

We zien een hoogste koers ooit op 703,18 in September-2000 en nu negen en een half jaar later staat de index op 327,9 en dat is 53% lager.

Wanneer we deze graadmeter als afspiegeling mogen/willen zien van onze economie, dan weet u hoe het ervoor staat.

De minimum koers voor dit jaar staat op 323,95  ... tot op dit moment .. 324 

Dat is een interessant getal waar ik nog op terug kom.

.

Zoals u weet gaf Gann grote waarde aan het moment waarop de lente begon en een jaar grafiek loopt dan van 21-Maart- tot 21-Maart het jaar erop.

Ferrera gebruikt dat ook veel.

Ik heb de termijn gewoon met 10 vermenigvuldigt en er een 10 jaren grafiek van gemaakt.

Grafiek 2:

De hoogste koers dit jaar tot nu toe vond weerstand op de rode 1X2 lijn vanuit het nulpunt onder 21-Maart-2000

Mooi is ook om te zien hoe het middelpunt van dit Square een soort van evenwichtspunt vormt waaromheen de koers lijkt te balanceren.

Zo'n square is een bolwerk van achtsten en derden verdelingen van koers en tijd, ik zal er eens een werkstukje aan wijden.

.

Zoals u niet ontgaan zal zijn wemelt het op het internet van Elliott Wave grafieken die weergeven dat er vanaf September-2000 een grote correctie golf zich ontwikkelt in de vorm van een W-X-Y, ofwel een correctieve golf beweging in de vorm van een drie -poot.

Nu zijn er binnen de Elliott wave techniek wel dertien correctieve golfbewegingen aanwezig, en dat kan dermate ingewikkeld worden dat je soms achteraf pas weet welke golf exact actief was.

Ik kan me dan ook indenken, en er zelfs een telling voor neerzetten die stelt dat de derde poot naar beneden naar de laagste koers op 194,99 wel de volledige correctie was.

Het derde pootje, vanaf Juli-2007 ( of is het nou Oktober-2007) tot aan begin 2009 ( of is het nu Okt-Nov-2008?) kan echter ook pas de eerste poot van de derde poot van deze correctieve golfbeweging zijn die in Sep tember-2000 begon, en dan volgt er dus nog het nodige achteraan.

Honderd procent zeker weten we pas wat er speelt wanneer de 194,99 naar beneden wordt doorbroken.

Duidelijk zal zijn dat wanneer de golfbeweging omlaag nog niet af is, dit voor de toekomst een zeer lage waardering voor de AEX index ten gevolg heeft.

Wanneer we bedenken dat de 17 jarige cyclus  ( Uranus in combinatie met het Pentagram) welke in 1897 begint pas weer  een einde van de downtrend aangeeft  in 2017 dan weet u dat de druk voorlopig nog omlaag is.

In het midden van deze 17 jarige down cyclus zien we vaak de 'Rich Man's Panic' wat een ultiem koopmoment blijkt te zijn gedurende de afgelopen eeuw.

Zo ook deze keer weer in Maart-2009.

Mensen die deze cyclus niet kennen ontgaat dit koopmoment, sommige services zag ik zelfs gedurende deze 75% koersstijging rustig short zitten met als gevolg een failliet van hun leden ( Zie bijv. usmarkets-beheer).

Voor wie deze cyclus gemist heeft, geen paniek, rondom 2042-2043 is die er weer ;)

In het verleden bleef deze uptrend vaak 2-3 jaar actief, en de meeste winst werd gemaakt door na 2- jaar weer alles te verkopen; waarbij ik nadrukkelijk wil stellen dat het deze keer anders kan lopen.

We hebben nu een sterke uptrend achter de rug vanaf Maart-2009, en een correctie daarop is zondermeer een logisch vervolg, en gezien de daling in de VS afgelopen vrijdagavond zou die zomaar begonnen kunnen zijn, en wanneer we de vorige downtrends van de 17-jarige cyclus bekijken zou dit een correctieve beweging kunnen zijn waarna we weer omhoog gaan.

.

Handelen doet u vaak op korte termijn, en u probeert dan ook in te schatten waar steun of weerstand ligt.

Veel informatie voor korte termijn haalt u uit bijvoorbeeld de RSI op 30 minuten en uur en dagbasis, ik zal daar de volgende keer weer wat grafieken over plaatsen, ik heb daar al zoveel over geplaatst.

Daarom wil ik vandaag gewoon even wat anders plaatsen over de steun en weerstanden vanuit bijvoorbeeld Gann op dagbasis.

laten we beginnen met het MurreyMath frame, zoals u weet gebaseerd op de achtsten van Gann met daarbij nog een aantal regeltjes, zie als basis mijn uitleg daaromtrent in eerdere stukjes.

Afgelopen Donderdag zagen we een behoorlijke koersbeweging die 'ergens' weerstand en 'ergens' steun vond ;)

Grafiek 3:

Midden Januari ziet u dat het de koers niet lukte om boven de 8/8 lijn te komen, waarna deze terugviel en op 21-Januari steun vond op de 4/8 lijn om er de volgende dag doorheen te dalen en er niet meer boven te sluiten.

Afgelopen Donderdag deed de koers een stevige  poging om weer uit te breken, maar het lukte niet om de 4/8 lijn te doorbreken en steun werd gevonden op de 1/8 lijn, de snelle pivotlijn.

Vrijdag gaf weinig informatie, dat was een inside-day beweging, waarbij intraday steun werd gevonden op deze 1/8 snelle pivot lijn.

Laten we even uitzoomen naar het tijdframe van 32 dagen:

Grafiek 4:

Ziet u als eerste de prachtige draai in trend rondom de blauwe verticale 0/8 lijn, dit verloopt niet altijd even mooi, maar is altijd wel een moment om op te letten.

Verder ziet u dat het de koers de afgelopen week niet meer lukte om boven de 4/8 lijn te sluiten, 4/8 = 50% is een belangrijk gegeven in de Gann analyse.

Aan de onderkant lijken de koersen de afgelopen week in de lucht te hangen, maar wanneer u de mMMTLines even meeneemt weet u dat ze daar steun vinden, in het kortere tijdframe is dit de 1/8 snelle pivot lijn.

*

Als afsluiting laat ik hier onder even zien, dat deze snelle pivotlijn op 1/8 of de mMMTL tussen 3/8 - 4/8 ook in andere TA- methodes duidelijk naar voren kwam als steunpunt.

Bedenk echter ... wanneer u maar lang genoeg op een afgesloten deur ramt... gaat deze een keer open en dat kan met de steun op 324,x ook gebeuren.

Dat niveau bood de afgelopen week steun aan de koers....maar het houdt een keer op ....

.

Ik zit even in de Gann mode, dus laten we nu gewoon eens het 'Square of Nine'  weergeven in de koersgrafiek door middel van horizontale lijnen.

Grafiek 5:

In grafiek 5 ziet u het Static Square of Nine, het SQ9 wat daar gewoon ligt en zich niets aantrekt van de koers.

Ik weet het, een beetje druk met al die lijntjes, maar ik heb even een inzoom gemaakt over de laatste weken en die onderin de grafiek geplaatst.

U ziet een perfecte steun op 3060 graden.

3060/360 --> 8,5

Het kwadraat van (8,5*2)+1 --> 324   !

Dat weerstand niveau ligt daar dus al eeuwen, dus dat zal u niet onbekend zijn.

.

Dan heb ik destijds nog een indicator geschreven voor W$ die het SQ9 berekent vanuit een top omlaag of vanuit een bodem omhoog.

Grafiek 6:

In grafiek 6 ziet u het SQ9 berekent omlaag uitgaande van de top in Juli-2007.

U ziet de perfecte steun op 1035 graden vanaf de top.

1035/360=> 2,875

2,875*2 --> 5,75

Wortel(563,98) --> 23,75

23,75 - 5,75 --> 18

Kwadraat van 18 --> 324 !

Hoe moeilijk kan het wezen -- hoe gemakkelijk kan het zijn !

.

Zie ook het steunniveau in de grafieken van 28-01 etc. in de updates hieronder.

.

Handel niet op wat u denkt, handel op dat wat de grafiek u geeft !!

.

Ik stop hier, maar ik kan nog uren doorgaan met allerlei grafieken, hierboven ziet u slechts een kleine samenvatting.

.

Dan nog even iets belangrijks....!!!

.

Leden van USMARKETS-Beheer  gingen het afgelopen jaar meer dan failliet, ze moesten zelfs bijstorten, het rendement was meer dan 100% negatief ! zoals te lezen is op die site.

U zal maar 100.000 Euro belegd hebben, en dat als sneeuw voor de zon zien verdampen, waarna u een bericht krijgt dat u even moet bijstorten.... terwijl de Index met meer dan 70% stijgt zoals verwacht werd volgens de zeventien jarige cyclus ... !!!!!!

Beheer ... !?!

Ik heb de bestuurders van US-Markets-Beheer  daarop aangesproken, gewoon enkele vragen gesteld,  ( ik ben zelf geen lid)  en mij werd als reactie een advocaat op mijn dak gestuurd; ...  over transparantie en hoor- wederhoor gesproken :( !

.

Wanneer u als (ex) -Lid van US marketsbeheer uw geld wil terugzien over die periode , neem dan even contact op via jan@jstas.com.

.

Ik sluit hier af,de fles wijn is leeg,  ik duik bij Zonnetje de bedstee in :)

.

Veel succes allemaal voor morgen, trek je eigen verhaal en luister zo min mogelijk naar allerlei nonsens !

Zoals hierboven staat bijvoorbeeld ... :)

.

Vriendelijke groet,

Jan :)

.

*****************************************************************************************************************************************************************************
.
28-01-2010
Korte update, 
Figuur 1:

Vandaag opende de koers tegen het niveau van de 138,2% FMQ lijn, ketste daar op af en de laagste koers vond steun rondom het horizontale steun niveau uit voorgaande topjes en bodem.

U ziet een soort van wig ontstaan, gevormd door de dalende 138,2% FMQ lijn en de horizontale steunlijn (oranje).

De uitbraak hiervan zal ons veel informatie verschaffen.

.

Vriendelijke groet,

Jan ;)

 

.

*********************************************************************************************************************************************************************

25-01-2010
Even kort,
Vandaag maakte de koers een intraday beweging ten opzichte van afgelopen vrijdag.
De koers -candle welke vandaag werd neergezet is een omgekeerde hamer, dat kan positief uitpakken maar vraagt altijd om bevestiging van de erop volgende koers -candle.
Grafiek 1:

Grafiek 1 is een update van grafiek 1 in het afgelopen weekend.

Na de stevige daling van afgelopen Donderdag zien we dat het koersverloop van Vrijdag en Maandag loopt te twijfelen rondom de SQ9 trendlijn en rondom de volume gewogen steunlijnen.

Ten opzichte van eerdere confrontaties van de koers met deze lijnen  ( zie eerdere oranje pijlen in de grafiek)  zien we echter een verschil wat ons alert moet maken op een mogelijke doorbraak omlaag.

Bij het testen van de steunlijnen in Juli,  begin November en eind November dit jaar vloog de koers direct weer omhoog, vandaag echter ontbrak de kracht om weer omhoog te gaan, een niveau waar u een eventueel beslissingspunt kan neer leggen voor uw handel.

Waarom hecht ik waarde aan de lijnen als hierboven weergegeven?

Wel, omdat ze vanuit het koersverloop komen, en niet vanuit getrokken lijnen door koersen en/of bodems.

De gebogen dalende lijnen staan op hun plaats zodra de rode 50% kan worden geplaatst volgens de regels.

De stijgende gebogen lijnen, de volume gewogen weerstand lijnen halen hun informatie uit het startpunt en de koers en het volume, ook daar komt verder geen  'mensenhand' aan te pas ;)

Alleen de SQ9-trendlin (wit) is pasgemaakt op de bodem van Maart-2009 en de bodem van Juli-2009.

.

Het ribbelige verloop van de lijnen komt doordat er  e.o.d.  wordt gewerkt en doordat er dagen ontbreken, W$ geeft immers de weekenden niet weer.

.

Hou je hoofd erbij :)

.

Vriendelijke groet,

Jan ;)

*********************************************************************************************************************************************************

.
22-01-2010
Hieronder een combi-grafiek, een combinatie grafiek van drie ta-script -indicatoren welke ik daarvoor geschreven heb.
Grafiek 1:

In deze grafiek een overzicht van drie indicatoren welke ik geschreven heb, die allen hun informatie uit het koersverloop halen.
Onze enigste 'bron' als TA-ers is immers de koers, niet de sprookjes die ons worden voorgeschoteld door de FA-ers;  zoals Bank vertegenwoordigers die vandaag vertellen dat alles koek en ei is en de volgende dag onder curatele worden gesteld ... omdat er geen koek en ei was gevonden ... om maar even een voorbeeldje te noemen :)
.
De witte geribbelde lijn is de SQ9 groeilijn waarvan ik afgelopen week het ta-script geplaatst heb op www.TA-script.com ; een groeilijn volgens het SQ9 van Gann vanuit een bepaalde datum en tijd, via een uit het koersverloop gehaalde correctie factor.
De overige opgaande kronkellijnen herkent u vastwel als de volume gewogen steun lijnen volgens het werk van Dr. Levine, ik heb daarvoor de code neergezet voor de volume gewogen steunlijnen in ta-script.
De gebogen neergaande lijnen zijn getekend volgens de FMQ indicator.
Dit is een kleine variatie op de WUSK lijnen, zie mijn stukje daaromtrent.
De rode lijn wordt volgens de regels getrokken en is de 50% 'vermogenslijn'.
U weet vanuit mijn stukjes:  vermogen is prijs X tijd.
De gele lijn is 100%, het vermogen is daar volgens WUSK verdubbeld.
De licht paarse lijn ( sommige schermen een blauwe lijn) op 105,95 % is een belangrijk getal, u ziet dan ook dat de koers rondom dat getal reageert!
Ik ben benieuwd of er lezers zijn die weten waar die 105,95% vandaan komt .. ik meen het al eens vermeld te hebben, maar kan dat artikel op dit moment even niet vinden, wellicht was ik het van plan en is het er nog even niet van gekomen...... maar vaak denk ik dat mijn postings slecht worden gelezen :(( .
De helder paarse lijn is 138,2%  ,  ziet daar de F van de FMQ ringen terug, de F staat voor Fibonacci, ik ben benieuwd naar diegene die weet waar de M en de Q voor staat :))
E-mail mag zoals altijd naar jan@jstas.com, antwoord kan effe duren ...
.
Hamvraag voor aanstaande maandag is: geven de volume-gewogen steunlijnen van Dr. Levine voldoende steun samen met de SQ9-TTL lijn, of is het sentiment dusdanig negatief dat de koers door deze lijnen heen dendert ?
Wanneer u voorzichtig bent met uw handelen let u op dit punt.
Wat ik in bovenstaande grafiek even weggelaten heb, maar daar eigenlijk wel bij hoort zijn de Gann lijnen.
Grafiek 2:

U ziet retracement lijnen op basis van Gann's 1/8 en van daaruit uit getrokken dalende fann-lijnen.

Omhoog vanuit Maart-2009 ziet u Gann lijnen in de stand automatisch volgens het ta-script.

De eerste verzwakking van de opgaande trend sinds Maart 2009 trad op halfweg Juni, toe de koers door de rode 1X1 lijn daalde.

Zoals de regels vermeldden, daalde de koers door om vervolgens steun te vinden op de eronder gelegen Gann lijn, de gele 1X2 lijn.

U ziet na het opveren vanaf deze gele 1X2 lijn een krachtig herstel, maar de koers weet niet meer boven de rode 1X1 lijn te komen.

Wie scherp oplet,ziet dat de dalende 50% lijn (lichtblauw gestreept) samenvalt met nog iets anders.

In grafiek 1 ziet u de FMQ lijn in de kleur geel, het moment waarop een verdubbeling is opgetreden van het vermogen wat was ontwikkeld van af Maart t/m Juni.

Daar waar de koers weerstand ondervond van deze 100% lijn, daar ligt de dalende 50% fan lijn. 

.

Bij tijd zal ik weer eens een verhaaltje maken over de koers en hoe deze reageert op de lijnen in bovenstaande grafieken, het is een lust voor het oog :)

.

..

Hoe negatief is het huidige sentiment ?

Vindt de koers a.s. maandag steun op de SQ9-TTL lijn en de volume gewogen steunlijnen, of duikelt de koers door de eronder gelegen Gele Gann 1X2 lijn?

Onthoud altijd, ook steunen en weerstanden worden doorbroken, anders zou de koers immers nooit van zijn plaats komen ;)

.
Prettig weekend.
.
Vriendelijke groet,
JanS ;)
**********************************************************************************************************************************************************
17-01-2010
.
Tijd voor alles en nog wat blijkt mijn grootste probleem.
De afgelopen dagen heb ik een nieuwe indicator geplaatst, de SQ9-TTL-lijn.
Deze lijn lijkt een perfecte match te geven tussen de bodems sinds Maart-2009.
Een voorbeeld grafiek: 

.

Omtrent dit onderwerp valt een en ander te lezen onder de volgende link, scroll daar even door naar 14-Januari en verder ...

http://ta-script.com/forum/viewtopic.php?t=546&start=105
.
Bij meer tijd volgen er weer updates, sorry.
.
Vriendelijke groet,
Jan ;)
*********************************************************************************************************************************************************
07-01-2010
Jammer dat ik zo weinig tijd over heb voor updates, er is / komt een beweeglijke tijd aan.
Laat u niets aan praten, TA werkte tot nu toe, en zal ook in de toekomst werken.
Het 344 niveau wat al schreeuwde om aandacht in de P&F grafiek in de update van 1-Januari  hier direct onder deed zijn werk, de koers ketste daar in eerste instantie zoals te verwachten viel op af, ik had daarom even de aandacht er op gericht.
Tot nu toe zien we wel licht oponthoud rondom dat niveau, maar de uptrend is nog steeds volledig in takt.
Nog wel .. en dat moet u scherp in de gaten houden.
*
Onderstaande grafiek is gebaseerd op WUSK.
Het eerste en tweede gedeelte omtrent WUSK staat uitgebreid op mijn site, het slot - gedeelte volgt ... een keer ...
..
Volgens de regels is nog een andere grafiek mogelijk ...
..
..
Grafiek 1:

Succes voor morgen , ik ga even een schoonheidsslaapje doen :)
.
Vriendelijke groet,
.
Jan :)
.
***************************************************************************************************************************************************************
 
01-01-2010
En weer zien we een heel nieuw jaar voor ons, een prachtige regelmatig cyclus dat kalenderjaar.
Wat dit jaar ons gaat brengen weten we niet hoewel we dat altijd wel proberen te bekijken.
Maar verder dan wat we verwachten, op welke wijze dan ook bepaald --> meer dan verwachtingen zullen het nooit zijn; niemand kent de toekomst.
De beste manier om op de beurs geld te verdienen met speculatie is dan ook om te handelen op de gegevens in de grafiek en niet op 'dat wat je verwacht'.
En die gegevens zijn dan punten waar je weerstand verwacht in de grafiek, weerstand tegen verder stijgen of verder dalen.
Verder houdt je rekening met de trend en ook  actie-reactie, ofwel corrigerende golfbewegingen tegen de trend in.
Ook belangrijk is de snelheid van stijgen of dalen van de koers ten opzichte van de tijdspanne ervoor, en daar hebben we dan weer de RSI indicator voor.
Ook erg belangrijk is natuurlijk het volume, het aantal verhandelde aandelen of contracten, relatief gezien, waarmee we dan inschatten of de koersbeweging wel door de massa ondersteunt wordt.
Ik ga in de loop van dit jaar nog een 'soort grafiek' aan de hier gepubliceerde grafieken toevoegen.
In die grafieken zult u enkele nieuwe begrippen ontdekken waaronder: zoals de begrippen verticaal volume, horizontaal volume en het begrip 'value' en nog een handjevol ;)
Deze begrippen verwerkt in een 'speciale -grafiek -weergave' laten steun/weerstand gebieden zien in de grafiek die op andere manieren veel moeilijker te ontdekken zijn, maar wel erg goed hun werk doen.
Bij deze wijze van grafiek weergave maakt op welk tijdframe u het liefst handelt niets uit,  de methode werkt vanwege het fractal principe op elk tijdframe even goed.
Omdat het plaatsen van dit soort grafieken zonder een beetje uitleg geen zin heeft, laat ik ze nu nog even achterwege en zal ik de komende tijd eerst even een werkstukje schrijven met tekst en uitleg over dit onderwerp.
Daarna zal ik ze regelmatiger plaatsen.
**
Ik begin dit nieuwe jaar even met slechts twee grafiekjes, een Point&FIgure grafiek en een week grafiek.
.
Grafiek 1:

In grafiek 1 ziet u de point & figure grafiek, een vrij neutrale grafiek die altijd mooi laat zien waar mogelijke steun of weerstand ligt.

We zien de mooie stijging van de koers weergegeven door middel van de rode kruisjes nadat de koerswaarde boven de rode weerstandlijn uit steeg.

Koersdoelen worden bij de point&figure methoden onder andere bepaald door de klap&flap methode.

Door dat dit in deze grafiek tot stand komt in een logaritmische schaal verdeling, zijn de koerswaarden wellicht iets anders dan wanneer u dat rekenkundig doet; maar deze wijze is realistischer.

U ziet ook een klein horizontaal paars streepje in deze grafiek, dat is een horizontaal weerstand gebied uit het verleden, wat voor weerstand kan zorgen.

Actie-reactie --- dus een reactie op de stijging van de afgelopen tijd onder laag volume zou normaal zijn.

Of dit het einde van de trend is/wordt, dat weten we op dit moment nog niet .... volg de koers.

**

Grafiek 2:

Grafiek 2 is een variatie op de jaar grafiek van Daniel T.  Ferrera, een grafiek die begint bij de lente in elk jaar, en loopt tot de lente van het volgende jaar.

In figuur 2 is deze grafiek omgezet naar een 10-jaars grafiek beginnend in Maart-2000 en eindigend in Maart-2010.

In dat tijdframe en de maximale prijs van September-2000 is het Gann square met zijn achtste verdelingen ingetekend.

De dunne blauwe lijntjes zijn een derde verdeling van prijs en tijd.

Ik heb twee extra licht groene lijnen aangebracht, en ook vele achterwege gelaten, die mag u zelf even tekenen.

Kijkt u eens rustig naar dit plaatje, en bedenk vooral.... de lijnen zijn niet getrokken naar de koersbeweging, ze liggen daar gewoon.

Hetzelfde heeft u afgelopen jaren al kunnen zien in de Murreymath grafieken.

..

Voorlopig nog een lage plaatsing frequentie van de grafieken, maar kijk af en toe eventjes zou ik zeggen ;)

.

Vriendelijke groet,
Jan ;)