Analyse op de AEX grafiek van 13-Januari-2006

bulletTerug naar de index pagina
bullet.
bulletEen iets ander overzicht dan u van mij gewend bent, we bekijken eerst diverse grafieken, en proberen dan daar een conclusie uit te trekken.
bulletGrafiek 1:

bulletIn grafiek 1 ziet u het overzicht van de AEX in een maand grafiek over de afgelopen 50 jaar.
bulletDe lichtblauwe lijnen zijn SRL lijnen (uitleg SRL lijnen) en na even onder de onderste blauwe gestippelde SRL lijn gekeken te hebben in maart 2003 (wat een erg negatief teken was) is de index toch weer sterk opgeklommen en heeft zelfs de 50% SRL lijn alweer weten te overwinnen.
bulletHet volgende koersgebied waar weerstand mag worden verwacht licht in de buurt van de donkerblauwe horizontale lijn.
bullet.
bulletWe zoomen even in op deze maand grafiek door middel van een weekgrafiek.
bulletGrafiek 2:

bulletGrafiek 2 is een week grafiek met daarin de SRL lijnen en Fibonacci lijnen.
bulletMooi is de snelle koersbeweging van de AEX te zien nadat de koers boven de 403/412 weerstand zone wist uit te breken.
bulletHet volgende weerstand gebied ligt op 455-460-464.
bullet.
bulletGrafiek 3:

bulletGrafiek 3 is een week grafiek met een eenvoudige RSI14 eronder weergegeven.
bulletWe zien dat de RSI hoog staat en is afgeketst op de witte weerstandlijn, en komende week zal moeten blijken of de lijn eronder steun biedt of dat de koers verder daalt.
bulletDe RSI staat hoog, maar de gekleurde lijnen erboven geven de waarden aan waar in het verleden weerstand werd ondervonden, dus de RSI kan nog best wel verder omhoog.
bulletOok te zien is dat de RSI de koersstijging van de laatste maanden ondersteunt, (tenminste in de weekgrafiek) er is nog geen signaal in deze grafiek dat de stijging over zou kunnen zijn.
bulletVoor verdere uitleg van de RSI verwijs ik naar het stukje:  uitleg RSI   welke op deze website staat.
bullet.
bulletGrafiek 4:

bulletIn grafiek 4 ziet u de daggrafiek van de laatste paar maanden.
bulletWat opvalt in deze grafiek zijn als eerste de grotere en kleinere blauwe rechthoekjes.
bulletDat zijn allemaal gaps welke nog niet zijn gesloten.
bulletAls tweede valt op de toch wel forse stijging ( 17% in 2,5 maanden) zonder een noemenswaardig retracement.
bulletHet lijkt erg op het verschijnsel wat zichtbaar was de eerste twee weken van dit jaar in de S&P500 index, en wat de Amerikanen een "momentum-based-rally" noemen; een koersbeweging welke kopers aantrekt simpel vanwege het feit dat de koers stijgt. Verder wordt de koers op zo'n moment nog omhoog gestuwd door "spijtoptanten" handelaren die spijt hebben dat ze niet eerder zijn ingestapt, en op zo'n moment de kleinste dip gebruiken om alsnog in te stappen.
bulletIn de AEX index zagen we afgelopen vrijdag dan toch een dip in de koers optreden nadat enkele "twijfel patroontjes" in de candlestick grafiek  geplaatst waren.
bulletIn grafiek 4 zien we echter dat het vorige topje in de koersgrafiek alweer voor steun zorgde (bovenste grijze lijn).
bulletBij een eventuele stijging maandag zullen de korte rode lijntjes in de grafiek voor weerstand zorgen, en daarna het gap gebied aangegeven door het blauwe blokje.
bulletBij een verdere daling zullen de horizontale grijze lijnen en de gestippelde blauwe SRL lijnen  lager in de grafiek ruwweg de steungebiedjes zijn.
bulletGrafiek 5:

bulletGrafiek 5 is een iets groter overzicht van grafiek 4, belangrijk zijn de cluster gebiedjes, daar waar meerdere steunlijnen vlak bij elkaar liggen.
bullet.
bulletDe Murreymath grafieken.
bulletEen kort overzicht met enkele basis regels en uitleg vindt u onder deze link: beknopte uitleg Murreymath .
bulletGrafiek 6:

bulletDe 5/8 lijn hield keurig stand afgelopen vrijdag.
bulletBij een verdere daling mag men steun verwachten rond de 4/8 lijn, het 50% niveau, wat meestal een stevig steun gebied is.
bulletPas onder de 3/8 lijn wordt het beeld snel slechter.
bulletIndien de koers "gevangen" wordt in het 3/8 - 5/8 gebied dan betekent dit vaak consolidatie, een zijwaartse beweging.
bulletGrafiek 7:

bulletGrafiek 7 is een langer termijn overzicht van grafiek 6.
bulletEen prachtige koersbeweging, met een draai van koersrichting exact op de 0/8 tijdlijn op 9-Januari.
bulletNog mooier wordt het als we de speedlijnen in de grafiek tekenen, Gann liefhebbers zullen dan direct het Ferrera frame herkennen.
bulletGrafiek 8:

bullet.
bulletDan kijken we even naar de Elliott analyse.
bulletOp wat grotere termijn bekeken, weten we dat er een koersdoel ligt op 455 uitlopend - maar wel met een steeds lagere waarschijnlijkheid - tot 556.
bulletDit is te zien in grafiek 9.
bulletGrafiek 9:

bulletHet hele verhaal wat hierbij hoort kunt u lezen op de volgende link: AEX langere termijn .
bullet.
bulletHet probleem wat in de Elliott analyse de laatste tijd optreedt is dat de telling vanaf de 307,31 (augustus 2004) te tellen is als een zigzag / een dubbele zigzag  maar ook als een impuls patroon.
bulletDe zigzag en de dubbele zigzag zijn in hun minimale koersdoel gebied aanbeland, maar het impuls patroon kan nog veel verder omhoog waarbij koersdoelen tot wel 556 te verwachten zijn.
bulletOmdat de telling voor meerdere uitleg vatbaar is, laat ik hem achterwege; daar is TA namelijk niet voor bedoeld.
bullet.
bulletWel kunnen we even op korte termijn kijken, en dan vanaf het topje op 448,61 - 09-januari-2006.
bulletWe zien dan duidelijk een correctief patroon optreden welke thuishoort in de "flat familie", dus een flat of een dubble-three.
bulletOmdat een correctieve golf uit de flat-familie niet het einde kan zijn van een opwaartse trend, verwacht ik dat nadat deze correctieve golf is beŽindigd, de koers nog weer een aanval zal doen op hogere koerswaarden.
bulletHamvraag is natuurlijk, is de correctie vanaf het topje van 09-januari al beŽindigd, of pas een eerste stukje ervan?
bulletGezien de tijd en het percentage koerscorrectie  verwacht ik een uitgebreidere correctie dan tot nu toe het geval is.
bullet.
bulletOkť, genoeg naar beneden gekeken, als de golfbeweging vanaf 9 januari inderdaad correctief blijkt te zijn, dan gaan we dus na beŽindiging daarvan weer omhoog.
bulletWat zijn dan de mogelijke plaatsen waar weerstand op kan treden, waar liggen mogelijke koersdoelen?
bulletIn de update van 18-11-2005,  welke nog te vinden is onder deze link , vermeldde ik al dat een "measured move" vanaf 12-03-2003 een koersdoel aangeeft van 455,44
bulletBekeken vanuit de slotkoers op 12-03-2003 ligt er een Gann koersdoel op 452,86 en op 459,92 .
bulletNeem je de laagste koers van 12-03-2003 dan krijg je de waarden 451,9 en 459
bulletAfgerond zie je daarom Gann koersdoelen liggen rond 450-455-460
bulletVanuit de bodem gerekend op 12-maart-2003 hebben we op 1035 graden een reactie datum liggen rond 22 januari, dus volgend weekend.
bullet.
bulletGrafiek 10:

bulletIn grafiek 10 ziet u de koersbeweging vanaf eind oktober 2004 tot en met vrijdag 13 januari, met daarin weergegeven het retracement volgens de Fibonacci waarden.
bulletIn het rood ziet u de gebruikelijke retracement waarden en in het blauw de percentuele retracement waarden zoals uitgelegd in het stukje "Fibonacci net iets anders".
bulletKijken we op dezelfde wijze, maar dan omhoog, dan krijgen we een grafiek met de waarden zoals weergegeven in grafiek 11.
bulletGrafiek 11:

bullet.
bulletHieronder even de grafiek van de AEX met daarin de Gann lijnen uit het SQ9 berekend vanuit de bodem op 217,8 van 12-3-2003.
bulletU ziet hoe mooi de koers tussen de lijnen in beweegt, en regelmatig daarvan steun of weerstand ondervindt.
bulletAfgelopen vrijdag lag het slotkoers ( 441,37) keurig op de rode 1125 graden lijn van 441,34.
bulletEerstvolgende weerstand gebied omhoog is dan 444,9 en omlaag is het eerstvolgende steungebied 437,8
bulletGrafiek 12:

bullet.
bulletIn onderstaande grafiek ziet u de "point & figure" grafiek van de AEX.
bulletIn de vorige "point & figure" grafiek was een koersdoel van 440 ingetekend (groen)..
bulletDat koersdoel is inmiddels gepasseerd, er vond daarna een klein retracement plaats en inmiddels is de koers weer uitgebroken boven de 440.
bulletIn grafiek 13 is nu een voorzichtig koersdoel berekend van 458 (paars).
bulletVoor de echte stieren is ook nog een grotere koersdoel projectie ingetekend, maar over is 't nog niet ;-)
bulletGrafiek 13:

bullet.
bulletOnderstaande grafiek bespreken we een andere keer ;-)
bulletGrafiek14:

bullet.
bulletWat de koers maandag exact gaan doen weet niemand, is de correctieve golf naar benenden beŽindigd of komt er nog een stukje achteraan?
bulletIn grafiek 10 is te zien dat de retracement tot nu toe wel erg klein is, dus dan zou je een grotere correctie naar beneden mogen verwachten.
bulletEr liggen echter veel steungebieden op de weg omlaag zoals te zien zijn in de diverse grafieken.
bulletKoersdoelen omhoog liggen er diversen rond ruwweg de waarden 452-460.
bulletEen koers-reactie-datum ligt er rond komend weekend, en vanuit eerdere analyse weten we dat de stijging vanaf maart-2003 door kan lopen tot half-februari met als uitloper maart.
bulletZelf ben ik erg voorzichtig momenteel en handel op erg korte termijn.
bulletVan een definitieve draai in de koers (trendwijziging) is absoluut nog geen sprake, de daling kan nog steeds een correctie zijn in de verder opgaande trend.
bullet.
bulletOpmerking kunnen naar Jan@jstas.com
bullet.
bulletVriendelijke groet,
bulletJan ;-)
bulletTerug naar de index pagina

Disclaimer: Bovenstaande zijn slechts ideeŽn, verwachtingen en hersenspinsels. Ze hoeven dan ook helemaal niet te kloppen met de werkelijkheid. Handelen met deze gegevens op de beurs is derhalve voor eigen risico, en wordt afgeraden. U kunt daarbij al uw geld verliezen, en meer dan dat !!